Hoe verlicht je een schilderij?


Verlichting plaatsen

Een schilderij verlichten op een manier die daarbij past is belangrijk om deze mooi te doen uitkomen. Sommige ophangsystemen / rail hebben deze verlichting geïntegreerd. Het mooist is vaak om de schilderijen met spotjes van bovenaf te verlichten, op 1/3 van de plafondhoogte. Dus bij een muur van 3 meter hoog hangt de spot op 1 meter afstand van de muur. Voor een klein schilderij zijn 1 of 2 spotjes voldoende. Deze kun je in een hoek van 30 graden plaatsen om reflectie en schaduw te voorkomen. Dit is vooral van belang wanneer het schilderij achter glas hangt. Met 1 spotje gericht op het midden, waarbij het licht samenvalt met de randen van het schilderij, kun je het werk een beetje ‘uit de omgeving halen’ en lijkt het zelf enigszins licht te geven. (Wanneer de omgeving wat donkerder is) Een alternatieve keuze is om de hele wand te verlichten.

Hoe verlicht je een schilderij

foto van Sanne Withagen

lampen kiezen

Lampen met een hoge CRI (color rendering index / kleurweergave index) zorgen voor een mooiere, natuurlijke weergave van de kleuren. De juiste verlichting hangt ook af van het soort werk en de achtergrond. Een schilderij met verzadigde primaire kleuren komt bijvoorbeeld goed uit bij 3000-4000 kelvin. Een oude meester komt weer mooier uit bij warm licht van 2700 / 3500 kelvin.

*In musea zijn er strenge regels om kleurverandering te voorkomen. (Bijvoorbeeld max 150 lux voor olieverf schilderijen en 50 lux voor aquarel en textiel) Het lage lichtniveau is belangrijk om het schilderij geen schade toe te brengen. Het adaptatievermogen van je ogen doet de rest.

 

 

 

 


 

Led verlichting

Ra-waarde (kleurweergave index) 80 / 90.

-Voordelen led verlichting :

 

1 Geeft geen warmte af

2 Gebruikt minder stroom dan halogeen

3 Geen uv straling.

 

-Nadelen led verlichting :

 

1 Led verlichting van onvoldoende kwaliteit kan sommige (warme) kleuren minder goed weergeven terwijl blauwe en paarse kleuren feller worden.

2 Led kan moeilijker te dimmen zijn.

Halogeen verlichting

 -Voordelen halogeen verlichting :

 

1 Halogeen is goedkoper dan led verlichting en

2 Halogeen is makkelijk te dimmen.

3 De lampjes passen in de meeste spotjes.

 

-Nadelen led verlichting :

1 Halogeen moet vaker worden vervangen.

2 Op de langere termijn is het schadelijker voor pigmenten vanwege de uv straling.

3 Bij teveel dimmen verkleurt het licht naar oranje.